Skip links

BRC Standard

Global Standard for Food Safety

Benefiti  BRC standarda

 • BRC standard obezbeđuje veću efikasnost u proizvodnji.
 • Široko prihvaćen od strane trgovaca i proizvođača, kao takav je i čest prerduslov u saradnji sa trgovačkim lancima
 • Pruža usklađenost sa propisima i smanjuje rizik od reklamacije

Sertifikacija BRC (British Retail Consortium)

Vaša ulaznica za globalno tržište je BRC sertifikat, rešenja koja smo razvili pružaju praktičnu implementaciju uz generčka dokumenta omogućiće vam da za kratko vreme sertifikujete svoju organizaciju.

Proizvođači sa BRC sertifikacijom imaju mnoge prednosti u pogledu bezbednosti hrane i pokazalo se da rade bolje od konkurencije koje nisu sertifikovane, kao i od onih sa drugim standardima. Jasna tačka razlike između BRC Food Safety i drugih šema sertifikacije je program usklađenosti koji obezbeđuje kontrolu nad operativnim sprovođenjem njegovih programa sertifikacije.

Naši iskusni konsultanti imaju višegodišnje iskustvo u efikasnoj implementaciji BRC standarda u svim industrijskim sektorima proizvođača hrane.

Iskoristite naše iskustvo da dobijete BRC sertifikat

Uporedite ponude sertifikacionih kuća u vašoj zemlji, registrujte se sa nama i dobićete svoj BRC broj. Sertifikat BRC važi godinu dana i poseduje svoj sertifikacioni BRC GS broj.

BRC standard – Smernice za uspešnu sertifikaciju

Dobijanje sertifikata BRCGS Globalnog standarda za bezbednost hrane je jednostavan proces. U nastavku smo naveli kako da dobijete BRC sertifikat o bezbednosti hrane, sa listom uputstava koje treba da preduzmete da bi ispunili zahteve BRC standarda. Zapamtite, ako vam je potrebna stručna pomoć za proces implementacije BRC standarda, možete nas kontaktirati putem telefona +381 61 609 1941 ili putem e-formulara.

Prvi korak kako bi ste se uputili je da preuzmete standard i sami započnete proces ili da izradu procedura prepustite našim iskusnim konsultantima  dok budete prolazili kroz korake za dobijanje BRCGS sertifikata.

Praktičnu implementaciju BRC standarda izvršićete pomoću generičke dokumentacije, u tome će Vam pomoći naši stručnjaci u regionu!

WELCOME TO SWISOCERT

NAŠI STRUČNJACI U VAŠOJ REGIJI

Razvili smo jednostavna i praktična generička rešenja kako bi se omogućila brza i jednostavna implementacija standarda za mala i srednja preduzeća.

BRZA I JEDNOSTAVNA IMPLEMENTACIJA I SERTIFIKACIJA ISO STANDARDA U SRBIJI

1 - Analiza Podataka

Razvili smo jednostavna, fleksibilna i prilagodljiva rešenja, koja nam pomažu da analiziramo vaše procese i potrebe.

Koliko košta BRC standard ?

Kratka analiza procesa je praktičan korak koji će omogućiti da za samo nekoliko minuta obezbedimo neophodne informacije i sagledamo korake za brzu implementaciju standarda. Naš cilj je zadovoljan klijent i najpovoljnija cena sertifikacije standarda na tržištu ADRIA

2 - Implementacija Standarda

Iskoristite sve prednosti generičke dokumentacije koja je razvijena za brzu i praktičnu implementaciju standarda.

Generička dokumentacija

Generička dokumentacija omogućava da se Vaši procesi jednostvano dokumentuju i optimizuju, čime se postiže brza i praktična implementacija standarda. Ovako uspostavljene procedure smanjuju broj reklamacija, optimizuje troškove vašeg poslovanja i uvođenja standarda.

3 - Sertifikacija Standarda

Brzo i jednostavno obezbedite svojoj kompaniji BRC sertifikat u saradnji sa SwisoCert grupom.

BRC Sertifikat

Višegodišnje iskustvo na polju standardizacije omogućava nam da u kratkom roku sertifikujemo Vašu organizaciju po najpovoljnijim uslovima na tržištu. BRC Sertifikat je međunarodno priznata potvrda izdata od strane akreditovane sertifikacione kuće.

BRC standard – Verzija 9.

Ukoliko vaše preduzeće poseduje BRCGS sertifikat, imate rok od šest meseci da ga usaglasite sa novim devetim izdanjem BRC standarda.

Rok za usaglašavanje kreće 1. Februara 2023. godine, a revizija BRC izdanja 9 je obavezna za sve sertifikovane proizvođače hrane.

Novo izdanje BRCGS standarda za hranu donosi niz značajnih promena u odnosu na prethodno. Obraćajući se globalnom tržištu, Standard naglašava važne teme kako bi se osigurala njegova primenljivost. U cilju poboljšanja, u ključne oblasti su dodate neke nove klauzule.

Sprovedena je integracija referentnih zahteva Globalne inicijative za bezbednost hrane (GFSI 2020).  Definisani su jasni zahtevi za sprovođenje i poštovanje relevantnog zakonodavstva, postavljeni detaljni zahtevi za razvoj kulture bezbednosti hrane. Izvršena je revizija odeljka plana bezbednosti hrane radi usklađivanja sa aspektom Codek Alimentarius Validacija – HACCP. Definisani su jasni i detaljni zahtevi za spoljnu obradu, i prošireni zahtevi za odbranu hrane i prevare u hrani.

Postavljeni su detaljni zahtevi za operativne lokacije za proizvodnju hrane za kućne ljubimce za domaće životinje i stočnu hranu. Dodat je i novi odeljak sa zahtevima za lokacije koje završavaju primarnu konverziju životinja (npr. za crveno meso, živinu ili ribu) (kao što su klanice ili ribnjaci).

Od sada je i obavezna nenajavljena revizija svake 3 godine. Nova verzija udonosi i ponovno uvođenje kombinovane najavljene opcije revizije za recertifikaciju koja se sastoji od daljinske revizije, nakon čega sledi revizija na licu mesta. Sve ovo će biti detaljnije objašnjeno u nastavku.

BRC standard u verziji BRCGS Food Issue 9 – Osnovne izmene u poglavlju 1

 • Bezbednost hrane i kultura kvaliteta dodata je njegovom sadržaju.
 • Pored bezbednosti hrane, kvaliteta i zakonitosti, sada se pominje i autentičnost.
 • Pozivanje na bezbednost hrane i kulturu kvaliteta dodato je politici bezbednosti hrane.
 • Pitanje prenošenja nebezbednih ili van specifikacija proizvoda, ambalaže, opreme i inputa određenom menadžeru je promenjeno u direktnu supstancu dok je u drugoj supstanci, a njen značaj je povećan.

 

BRC standard u verziji BRCGS Food Issue 9 – Osnovne izmene u poglavlju 2

 • U programu supstanci preduslova, za svaki preduslov se upućuje na relevantnu supstancu standarda.
 • Dodate su dodatne reference kako bi se prikupile sve neophodne informacije potrebne za sprovođenje analize opasnosti.
 • Validacija HACCP plana

BRC standard u verziji BRCGS Food Issue 9 – Osnovne izmene u poglavlju 3

 • Rezime rezultata interne revizije biće dostupan za pregled menadžmenta
 • Stavke koje treba proveriti u okviru revizije dobavljača su proširene.
 • Subjekti koje treba kontrolisati u okviru revizija spoljnih dobavljača su prošireni.
 • Specifikacija usluga će biti kreirana za proces eksternalizacije. Ovo će uključivati sve posebne zahteve za rukovanje proizvodima.
 • Alergeni moraju biti definisani u specifikacijama.
 • Procedura korektivnih i preventivnih mera će uključivati završetak analize osnovnog uzroka i sprovođenje preventivne akcije.

BRC standard u verziji BRCGS Food Issue 9 – Osnovne izmene u poglavlju 4

 • Zahtevi za kontrolu ulaska osoblja, podizvođača i posetilaca u objekat, dozvoljavajući samo ovlašćenom osoblju da uđe u proizvodne i skladišne prostore, kao i obuku o bezbednosnim procedurama kombinovani su prema ovom članu i ovom članak je dodat.
 • Dodata je klauzula koja opisuje zahteve za osobu i tim uključene u procene opasnosti i planove odbrane hrane.
 • Učinjeni su dodaci onome što bi trebalo da bude u planu rasporeda objekta.
 • Što se tiče plastičnih trakastih zavesa, ovaj članak je upravo dodat.
 • Sekcija o opremi sadržao je 3 stavke u predhodnoj verziji, ove stavke su poništene i ovaj odeljak je ponovo detaljan tako da u verziji 9. ima ukupno sedam stavki.
 • Zahtevi za drvo u kontaktu sa hranom su detaljni.
 • Dodati su zahtevi za prenosivu, ručnu opremu, npr. pribor za pisanje (olovke, olovke, itd.), mobilne telefone, tablete i slične prenosive predmete koji se koriste u otvorenim prostorima za proizvode.
 • Na osnovu rizika, primeniće se procedure za minimiziranje drugih vrsta kontaminacije stranim telom.
 • Definisan je poseban članak u vezi sa upotrebom rendgenskih zraka, ako se otprema i transport poveravaju, definišu se dodatni zahtevi za odobrenje podizvođača.

BRC standard u verziji BRCGS Food Issue 9 – Osnovne izmene u poglavlju 5

 • Dodata je detaljna izjava o zahtevima pre nego što se pređe na stavke upravljanja alergenima.
 • U slučajevima kada je osoblje uključeno u procenu ranjivosti, dodat je dodatni član koji se odnosi na odgovorno lice ili tim.
 • Dodate su i detaljne okolnosti pod kojima će se preispitati plan falsifikovanja i zamene.
 • Validacijom tvrdnje o proizvodu dodata je novom izdanju.
 • Promene u pregledu proizvoda, kontrole proizvoda na licu mesta i laboratorijske analize, su kombinovane i svi zahtevi su objedinjeni pod naslovom jednim:  Zahtevi za objekte u kojima se životinje prvo prerađuju (npr. klaonica mesa, klanica živine ili fabrika za preradu ribe) dodati su novom izdanju ovog člana.

BRC standard u verziji BRCGS Food Issue 9 – Osnovne izmene u poglavlju 6

 • Dodata je nova klauzula pitanja u vezi sa situacijom u kojoj se rukuje proizvodima ili materijalima objekta koji su van delokruga inspekcije.

BRC standard u verziji BRCGS Food Issue 9 – Osnovne izmene u poglavlju 7

 • U sedmom poglavlju nisu napravljene suštinske promene, osim pojašnjenja u stavkama.

BRC standard u verziji BRCGS Food Issue 9 – Osnovne izmene u poglavlju 8

 • Zahtevi za uklonjive zidove dodati su novom izdanju.
 • Naslov članka je promenjen u oprema i održavanje i dodata je oprema.
 • Deo o čišćenju u oblastima sa visokom pažnjom/visokim rizikom takođe je pretrpeo značajno pojednostavljenje i promenu sadržaja u odnosu na prethodni broj.
 • Dodan je novi članak o CIP-u.

BRC standard u verziji BRCGS Food Issue 9 – Osnovne izmene u poglavlju 9

 • Dodato je detaljno objašnjenje zahteva pre nego što se pređe na standardne stavke proizvoda kojima se trguje.
 • U plan bezbednosti hrane dodata je jedna stavka – HACCP naslov.
 • Procedura sledljivosti objekta (videti tačku 3.9.1) će uključiti detalje o sistemu koji se koristi za sledljivost proizvoda kojima se trguje.

Trusted by global companies

We research and development generic models solution for small to medium companies, the aim of being a first-choice for international standards within your sector.

U svrhu boljeg korisničkog iskustva i poboljšanje kvaliteta svojih usluga, web adresa koristi kolačiće.